0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Adijo pleničke – velik dan za otroka in mamico

Odvajanje od pleničk je za vsakega starša in malčka dolg proces in v zgodnjem otroštvu predstavlja velik mejnik, ki zahteva  veliko potrpežljivosti in spodbude. Univerzalnega odgovora, kako se postopka lotiti ni, saj je vsak otrok drugačen. Učenje in osvajanje novih ciljev pa na koncu ustvarja trdno vez med staršem in otrokom, k ustvarjanju pravih malih-velikih junakov. In takšni junaki so prav vsi naši otroci.

Vam povem več, zakaj tako mislim.

Odvajanje od pleničk in prva prespana noč

Prva prespana noč v svoji postelji, prvič brez dude, prve počitnice, prvič suhe spodnje hlačke in še bi lahko naštevala. Zadnja je še kako »živa«, zato svoje izkušnje in nasvete delim z vami.

Odvajanje od pleničke je dolg proces. Pravzaprav se začne že z dnem, ko pleničko dojenčku prvič nadenemo na malo ritko. Takrat smo še kako hvaležni zanje. Dojenčki v plenički preživijo cel dan in zato je zares pomembno, da se odločimo za kakovostne pleničke, ki jih redno menjamo. Paziti moramo tudi na to, da se dojenčkova koža ne vname – zato dosledno uporabljamo zaščitne kremice.

Dojenčki torej v pleničkah preživijo najmanj eno leto ali dve, pogosto še več. In kako so zadovoljni, kadar jim pleničko damo dol, jih pustimo nagce na tetra plenički in jim omogočimo, da se malo raztegnejo brez pleničke. Takrat se velikokrat tudi polulajo, ker je brez oblačil malo hladneje, ampak nič hudega. Jaz sem to pogosto prakticirala, saj sem zares čutila zadovoljstvo mojih malih deklic, ko sta bili nagici.

Pri punčkah mi je bilo vedno tudi pomembno, da sem pleničko zakrila. Male kraljične pa že ne kažejo naokoli svojih pleničk, kajne? Zato sem bila zelo vesela, ko sem odkrila, da obstajajo okrasne hlačke za čez pleničko, ki lepo zakrijejo pleničke in celo še polepšajo celoten »outfit« male dojenčice. Koliko lepše je, ko se pod oblekico pokaže s tilom okrašena oblečena ritka, kot pa če bi ven kukale večbarvne pleničke? Okrasne hlačke so bile obvezen osnovni podkos za moji deklici, od pomladi do jeseni, ko je bilo topleje in sta bili oblečeni le v oblekico in te okrasne hlačke za čez pleničko.

Navajanje na kahlico in straniščno školjko

Od dne, ko sta znali sami sedeti, sem ju posedala na kahlico. Zjutraj po zajtrku je pogosto sledila še rutina, da sem zraven odložila kakšno knjigico, da je lažje odsedela kakšno minuto. Če verjamete ali ne, pogosto se je po 5 do 10-minutnem sedenju na kahlici pojavila mala lužica in prvi aplavzi, navdušenje mamice, na obrazu malčice pa širok nasmeh in ponos.

Okoli prvega leta starosti smo to rutino iz kahlice prestavili na straniščno školjko. Takrat smo prvič začeli z navajanjem vzpenjanja na straniščno školjko s pomočjo dvojne pručke ter sedenjem na nastavku za straniščno školjko za otroke. Malčki so namreč radi »veliki«, tako kot mami, tako kot oči, in to, da lahko uporabljajo straniščno školjko, je za njih res nekaj posebnega. Za starše pa tudi, saj je manj dela s čiščenjem kahlice. Zmagovalna kombinacija!

Ob vstopu v vrtec smo torej vsako jutro, takoj ko smo vstali, šli v stranišče in spodbujali opravljanje male oziroma velike potrebe v straniščno školjko. Ko smo imeli zjutraj več časa, smo bili bolj uspešni,  če pa smo hiteli, pa je bila uspešnost manjša. Če smo imeli bolj miren dan, smo to aktivnost umestili tudi v večerni del dneva, ker namreč tako kot pri vsaki stvari »vaja dela mojstra«.

Odvajanje od pleničke čez vikend

Okoli leta in pol starosti mojih dveh hčerk pa smo začeli izvajati poskusne vikende odvajanja od pleničke. Ko smo načrtovali, da bomo med vikendom doma, smo v petek po vrtcu sneli pleničko, oblekli lepe spodnje hlačke in posedali našo malčico na školjko. Še en nasvet: ob tem je dobro imeti veliko zalogo spodnjih hlačk.

Na priročno mesto sem pripravila listek in pisalo ter si beležila čase, kdaj je hčerka šla na straniščno školjko. Uporabo stranišča sem spodbujala tudi tako, da sem hčerko na straniščno školjko posedala vsakih 15 do 30 minut. Poleg tega je bilo potrebnega veliko spodbujanja, kako ima lepe spodnje hlačke, kako je koža lepa, ker ni več pleničke, da koža nikoli več ni vneta, da postaja velika punčka, da zna stvari opravljati tako kot mami in oči. Izpostavljala sem zgled starejše sestrice, zgled iz vrtca, zgled prijateljčka, ki so že bili brez pleničke. Pozitivno deluje. S poskusnim vikendom sem vztrajala dan ali dva, če je bilo preveč »nesreč«, sem z »delovnim« vikendom zaključila.

Sama sem poskusne vikende odvajanja izvajala enkrat na mesec ali na dva meseca, kakor nam je uspelo.

Naše izkušnje odvajanja od pleničk

Moja izkušnja je, da sem pri prvorojenki imela teh »vikend« poskusov manj, morda le dva ali tri, Lana je bila »suha« pri dveh letih in dveh mesecih. Pri drugorojenki pa je bilo teh poskusov več. Amarin je bila »suha« po petih ali šestih »vikend« poskusih in starosti dveh let in štirih mesecev. Verjetno je na slabše rezultate drugega poskusa vplivala tudi okoliščina, da sem pri prvorojenki imela le enega otroka, pri drugorojenki pa je bilo motečih dejavnikov, ki jih je nehote povzročala starejša sestrica, več.

Veliko se govori o letnem času, kdaj je primerno, da odvajamo od pleničk. Moja izkušnja ni bila odvisna od tega. Lana se je odvadila v mesecu juniju, Amarin pa v mesecu januarju. Bolj sem mnenja, da se uspešno odvajanje zgodi, ko je otrok pripravljen (in ima mama veliko potrpežljivosti, časa in energije za to).

Brez pleničke čez noč

Za uspešen zaključek odvajanja od pleničk sledi še faza, ko pleničko umaknemo med spanjem. Začnemo z odvajanjem med dnevnim počitkom. To otroci hitro osvojijo, sploh, če jih pred spanjem dosledno postavimo na stranišče in takoj po spanju ponovno. Ko so »suhi« med dnevnim počitkom, pa na enak način poskusimo še z nočnim delom. Ob tem pa moramo biti pozorni na otrokovo prebujanje čez noč. Če se ponoči zbudi in joka, to ne pomeni nujno, da je nekaj grdega sanjal. Takrat ga odnesite na stranišče, saj je razlog za budnost in jok največkrat ravno tiščanje na stran, vendar v spanju tega ne znajo povedati.

Dodatni namigi:

  • Obvezna oprema je nastavitev vodotesne pralne podloge pod rjuho v malčkovi postelji, da ne bo preveč slabe volje in dela, če se zgodi nočna nesreča. Podlogo in rjuho boste lahko oprali, postelja pa bo ponovno sveža in dišeča, 
  • Poiščite knjigico, ki na zabaven način pripoveduje o odvajanju od pleničk ter jo pogosto prebirajte.
  • Skupaj z malčkom si nastavite list oziroma tablo in beležite uspešne dogodke in »nesreče«, ko se potreba zgodi v lepe spodnje hlačke. To lahko beležite z nalepkami, pri čemer določite število nalepljenih nalepk za male zmage, ki vodijo v nagrado, kot na primer popoldanska aktivnost po izbiri otroka.
  • Prve dni, ko so malčki »suhi«, v avtu uporabljajte pleničko. Pred in po vožnji vseeno poskusite opraviti potrebo, saj se boste tako izognili pogostemu generalnemu čiščenju sedeža v avtu.
  • Prav tako prve dni brez pleničk, obvezno s sabo vzemite rezervna spodnja oblačilca – vsaj spodnje hlačke, žabice, hlače. Tako boste pripravljeni, če se zgodi »nesreča«.
  • S seboj imejte navadne in vlažilne robčke.  
  • Ko se odpravite od doma, pojdite z malčkom še enkrat na stranišče. Tako se boste izognili prvim postankom in zagatam, kje iti na stranišče.
  • Spodbudite otroka k lulanju v naravi, na prostem, otroci namreč uživajo in jim je to poseben dogodek, če jih k lulanju spodbudite na način, da je treba zaliti travico, rožice, drevo, da bodo lepše rastli.

Želim vam veliko osvojenih malih zmag. Predvsem pa uživajte v vseh delčkih odraščanja vaših malih junakov, samo enkrat so majhni, čas pa tako in tako prehitro leti mimo nas.

PS: Še ena skrivnost – za super priročno kahlico, ki smo jo preizkusili iz prve roke, že potekajo dogovori o dobavi, tako da jo v kratkem lahko pričakujete med našimi novimi izdelki v spletnem butiku AMAREEN. Z veseljem vam olajšamo to fazo in nevpadljivo dodamo te higienske pripomočke v vašo kopalnico.

15. 6. 2021

Prijavi se na elektronske novice in pridobi 5 % popusta za nakup v 24 urah.

#Amareen na instagramu

Hitra dostava

V 1-3 delovnih dneh.

Garancija na zadovoljstvo

V kolikor si premislite glede nakupa, lahko izdelke v 14 dneh vrnete.

Varen nakup

Vaši podatki so pri nas varni.

Brezplačna dostava

Naročila nad 70,00 EUR bomo brezplačno dostavili na vaš naslov.